Wat is zilver?
Al eeuwenlang zijn we in de ban van zilver. Maar waarom? Zilver is een zacht, wit, natuurlijk materiaal dat voor het eerst werd ontdekt in Griekse zilvermijnen. Vandaag de dag wordt dit bijzondere edele metaal met name gewonnen in mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Zuid/Amerika en Australië. In tegenstelling tot goud wordt zilver zelden in zuivere toestand in de natuur gevonden. Het wordt meestal gewonnen in verbinding met niet edele metalen als lood en koper. Dit mengsel wordt bewerkt om het zuivere zilver te scheiden van de overige metalen. Vroeger was dit een zeer ingewikkeld en moeizaam proces, met als gevolg dat zilver in die tijd in sommige culturen kostbaarder was dan goud!
Zilver is een duurzaam materiaal dat vrijwel niet vergaat en niet roest. Hoewel zilver lichter en harder is dan goud, is het zeer goed te bewerken. Het is mede om die reden dat we al eeuwenlang in de ban zijn van zilver. Daarom is dit het favoriete materiaal voor het vervaardigen van kunst- en gebruiksvoorwerpen. En van sieraden natuurlijk.
Kwaliteit van zilver
Puur zilver is van nature te zacht om verwerkt te worden tot een sieraad of gebruiksvoorwerp. Het slijt of buigt snel waardoor het onbruikbaar wordt. Om het zilver harder te maken worden er andere metalen zoals koper bijgemengd. Zon ontstaan de zogenaamde zilverlegeringen. De hoeveelheid puur zilver die aanwezig is in een legering bepaalt het zilvergehalte van een sieraad en wordt uitgedrukt in duizendsten.
Keurtekens als bewijs van kwaliteit
In Nederland worden al meer dan zes eeuwen er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens aangebracht. Deze keurtekens behoren tot een van de oudste vormen van consumentenbescherming. De bescherming van de consument is zelfs wettelijk vastgelegd in de Waarborgwet 1986. Deze garandeert dat een voorwerp, voorzien van wettelijk vastgestelde keurtekens, het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat. Ieder zilveren voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een wettelijk keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland drie geaccepteerde zilverlegeringen: 1ste gehalte zilver (925 duizendsten), 2e gehalte zilver (835 duizendsten zilver) en 3e gehalte zilver (800 duizendsten).
Onderhoud van uw zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen
Zilveren sieraden blijven mooi als ze af en toe voorzichtig in een sopje van een zachte groene zeep of afwasmiddel worden schoongeborsteld. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel. Spoel de sieraden vervolgens af met lauw water en droog ze zorgvuldig met een wollen doek of microvezeldoekje. Zilver knapt ook op van een sopje van water met ammonia of citroensap. Pas op met parels, sommige sieraden kunnen het best door de juwelier of edelsmid worden schoongemaakt. Als de sieraden erg vervuild of zwart zijn, kunt u de sieraden het beste laten polijsten.
Bron: Federatie Goud en Zilver